Hoppa till sidans innehåll

Vandring på Sörmlandsleden 12 oktober

09 OKT 2019 13:09
Gälhyttedammen-Överdammen - Etapp 36:2, ca 6,5 km
  • Uppdaterad: 09 OKT 2019 13:09

Samling vid Coop Tystberga  kl 09.00

Ca 4 mil till start vandring

Medtag matsäck som var och en bär med sig, förslagsvis en förstärkt ”fika” med tex smörgås. Vatten och en frukt är alltid bra att ta med.

Kläder efter väder.

Vi vandrar tillsammans och beroende på antal vandrare så gör vi upp hur vi håller ihop gruppen. Ingen ska behöva vandra ensam.

Etapp 36:2, ca 6,5 km
Delvis genom Pilthyttedammens  naturreservat

Starta vid Gälkhyttedammen
GPS: N 58°41.532'  E 016°48.650'. Där det finns möjlighet att parkera.

Slingan får anses som relativt lättgången. Väljer man att gå medsols är det ca 4 km till skärmskyddet vid Överdammen. Vid ledskiljet efter ca 2 km fortsätter slingan till höger, Strax därefter nås Pilthyttans naturreservat med Pilthyttedammen och Överdammen. Vid dammluckorna syns hur vattnet från Överdammen slussas ned i den lägre Pilthyttedammen. Dammarna härrör från 1400-1500-talet då de anlades i samband med järnhanteringen i området. Denna verksamhet upphörde omkring år 1600. Efter järnhanteringsepoken har dammarna använts för att reglera vattenförsörjningen av andra skäl, bl a i samband med myrslåtter.

I reservatet gäller särskilda bestämmelser. Man får t ex inte elda på andra ställen än i den iordningställda eldplatsen vid skärmskyddet, där det även finns toalett. Man får inte tälta, röra levande eller döda träd och buskar eller plocka växter. Bär och svamp däremot får du plocka.
Skärmskyddet ligger fint på en liten udde i Överdammen.

Den fortsatta vandringen tillbaka mot Gälkhyttan går upp på ett bergigt parti med utsikt över Överdammen och därefter på en gammal järnvägsbank för att avslutas med några hundra meters vandring på väg.

Pilhyttedammens naturreservat

Rundslinga 6,5 km: Slingan går till största delen genom Pilthyttans naturreservat och börjar söderut på vägen utmed Gälkhyttedammens strand, förbi husen och in i skogen på en gammal järnvägsbank. Leden går sedan upp på ett berg med utsikt över Överdammen. I reservatet gäller särskilda bestämmelser. Man får t ex inte elda på andra ställen än i den iordningställda eldplatsen vid skärmskyddet där det även finns toalett. Man får inte tälta, röra levande eller döda träd och buskar eller plocka växter. Bär och svamp är däremot tillåtet att plocka.

Vid dammluckorna syns hur vattnet från Överdammen slussas ned i den lägre Pilthyttedammen. Dammarna härrör från 1400-1500-talet då de anlades i samband med järnhanteringen i området. Denna verksamhet upphörde omkring år 1600. Efter järnhanteringsepoken har dammarna använts för att reglera vattenförsörjningen av andra skäl, bl a i samband med myrslåtter. Den fortsatta vandringen tillbaka till Gälkhyttan går på stigar som är relativt lättgångna.

Vid Gälkhyttan och Fada finns möjlighet att parkera.

 

Ovan ett klipp från min GPS i klockan vid en vandring 2011.

Vid frågor maila eller ring/smsa Annika Bohm på This is a mailto link 070-7973001.

Meddela gärna om du kommer och hur många ni blir (frivilligt).

 

Skribent: Camilla Eriksson
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Nynäs IK - Friidrott
Solbuska 1
61199 Tystberga

Kontakt:
Tel: 0707973001
E-post: This is a mailto link

Se all info

Doping.png


webb-bild-rfsisu.png